Teksti suurus:
A A A

Maleva laager

09.09.2014

Augustikuu ilmad olid käesoleval aastal väga heitlikud ja niisked. Ja noorte peade kohal olid kerged murepilved, sest septembri kuu, koos kooli algusega, oli väga lähedal. Tähendas see ju seda, et tuleb õuest siseruumidesse kolida, sest vihm ja jahedad ilmad ei lasknud välitingimustes suveajast viimast võtta. Õnneks said Sakala maleva noored suvele korraliku punkti panna 22.-24. augustil, kui korraldati Sakala noortele maleva laager.

Laager oli mõeldud 13-18 aastastele noorkotkastele ja kodutütardele. Maleva laager on mõeldud edasijõudnutele, kes on juba varem metsas ööbinud, oskavad oma varustust hoida ja pakkida ning kes huvituvad rohkem kaitseväelistest teadmistest. Igal aastal tutvustame oma noortele Kaitseliidu ja kaitseväe baasväljaõpet. Kui eelmine aasta saime anda ülevaate luurest ja luuramisest, siis seekord keskendusime jao tegevusele – rünnakutele ja häiretele. Reaalselt õppisime, kuidas jaona metsas liikuda, koostööd paarilisega, tegevust laagris häire korral ning muidugi käemärke, maskeerimist, esmaabi ning laagrikorda. Lisaks oli laagri eesmärk viia kokku noori erinevatest rühmadest, arendada meeskonnatööd ning harjutada distsipliini.

Reedel saime maleva staabi juures kokku ning jagasime noored jagudesse. Moodustati 3 poiste ja 1 tüdrukute jagu. Hoovihma saatel Lilli väljaõppe alale jõudes panime üles laagri ning õppisime tegevusi laagri alal. Tegime süüa, tuletasime meelde olulisemat välihügieeni kohta ning harjutasime tegevust häire korral. Peab mainima, et ilmataat hoiab meid siiski väga heldelt, sest kohe kui olime Kaitseliidu telgid püsti saanud, lõppes sadu ja päike tuli välja. Öö oli selge, kuid jahe. Laupäeval oli õppepäev. Jaod käisid ringmeetodil erinevates tundides ning õhtul toimus teadmiste test päeval õpitu ja varasemaste üldteadmiste kohta. Pühapäeval rakendasime neid teadmisi ja harjutasime meeskonnatööd värvikuulide lahingus. 

Noorkotkas Maarjo Rösleri arvamus oli selline: ,, Maleva laagris meeldis mulle öövalve, paintballi lahing ja see, et laagrilistel ei lubatud käsi taskusse panna ega ropendada. Kes eksis, pidi omatehtud puukohvrit kaasas kandma, mis oli naljakas. Laagris ei meeldinud see, et kui oli öörahu, siis oli noori, kes ei lasknud teistel magada.’’

Kokku osales laagris 34 noort ning 14 juhendajat. Täname kõiki, kes osa võtsid ja laagri õnnestumisele kaasa aitasid!

 
Henri Paavo
Kaitseliidu Sakala Maleva noorteinstruktor